Gebelik öğrenilir öğrenilmez anne adaylarının en çok endişe duyduğu, merak ettiği konulardan biridir ‘’Beslenme’’
- Acaba ne yersem daha sağlıklı bir gebelik süreci geçiririm?
- Beslenemezsem bebeğim büyümez mi?
- Yediğim veya yiyemediğim besinlerle bebeğime zarar vermiş olur muyum?
Bunlara benzer birçok soru zihnimizi meşgul eder. Gebelik süresince hatta öncesinden başlayarak sağlıklı beslenme tabi ki çok önemlidir ama sürekli yediklerimizi/yiyemediklerimizi düşünmek de gereksiz anksiyete yaratır. Başlıca kurallar/doğruları aklımızda tutarak kendi beslenme rutinimizi oluşturabiliriz.
- Gebelikte kan şekerimiz yemekle beraber hızla yükselir ve hızla da düşer. Bu nedenle 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde beslenme uygundur.
- Gebelik insülin direnci yani şeker hastalığına eğilim oluşturan bir süreçtir. Bu nedenle gün içinde tüketeceğimiz besinler aşırı şeker ve nişasta içermemelidir.
- Paketlenmiş ve katkı maddesi içeren (bisküvi, çikolata, gofret vs), besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız.
- Her öğünümüz mümkün olduğunca tüm besin gruplarını içermelidir. Mesela sadece bir simit ile kahvaltı yapmak yerine, biraz ekmek, biraz peynir, domates-salatalık, yumurta gibi protein, karbonhidrat, vitamin açısından dengeli bir öğün daha uygundur.
- Gebelikte kalsiyum ihtiyacı artar. Bu nedenle süt, yoğurt, peynir, ayran gibi kalsiyum içeren gıdalar mümkünse her ana öğüne eklenmelidir.
- Patates, pirinç, pişmiş havuç gibi nişasta oranı yüksek gıdalar kan şekerimizi yükselteceği için bu gıdaları mümkün olduğunca tüketmemek gerekir. Pirinç yerine bulgur, beyaz un yerine tam buğday unu güzel alternatiflerdir.
- Meyve tabi ki gereklidir ancak unutulmamalıdır ki, aşırı meyve tüketimi vitaminden ziyade kandaki şeker düzeyinizi yükseltecektir. Mesela bu nedenle, 5 tane portakaldan yapılacak portakal suyu yerine, 1-2 tane portakalı yemek daha doğru olacaktır.
- Ara öğünler için taze veya kuru meyveler (kavrulmamış, çiğ meyve tercih edilir) ve yanında süt/yoğurt uygun olacaktır. Ekmek-peynir, küçük bir tost veya sütlü bir tatlı da iyi alternatiflerdir.
- İlk 3 ay aslında fazladan kalori almanıza bile gerek yoktur. (Sağlıklı beslenmek koşuluyla) Sonrasında günde 150-300 kcal kadar fazla kalori alacak beslenmek uygundur.
- İlk 3 ay için 1-2 kilo almak yeterlidir. Sonraki aylarda, ayda yaklaşık 1,5 kilo alarak gebeliği 12-13 kilo alarak tamamlamak idealdir. Gebelik öncesi kilo fazla ise daha az olabileceği gibi, gebelik öncesi kilo az ise daha fazla kilo da alınabilir.
- Kola ve kahve gibi kafein içeren gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Aslında yapılan çalışmalar günde 2 bardak kahvenin içerdiği kafeinden fazlasının zararlı olduğunu belirtse de, bu günde 2 bardak kahve içebiliriz şeklinde yorumlanmamalıdır 😊 Açık çay belli miktarlarda tüketilebilir.
- Haftada 1 en fazla 2 kez balık tüketilmelidir. Konserve yerine taze balık tercih edilmelidir.Yüksek civa içerikleri nedeniyle dip balıkları tercih edilmemelidir. Karides, kalamar, midye gibi ürünler de zararlı değildir. Ancak bazı mide barsak sistemi sorunlarına daha sıklıkla neden olabildiklerinden taze ve az miktarda tüketmek gerekir.